Na Ukrainie we wrześniu najbardziej potaniały warzywa i owoce – IAE
Na Ukrainie we wrześniu 2023 r. w porównaniu do sierpnia ceny konsumpcyjne warzyw spadły o 9,7%, a owoców – o 5,1%.
Poinformował o tym dyrektor Narodowego Centrum Badawczego „Instytut Gospodarki Rolnej”, akademik Narodowej Akademii Nauk Jurij Łupenko – podaje Ukrinform, powołując się na służbę prasową instytutu.
„Ceny konsumpcyjne warzyw (-9,7%) i owoców (-5,1%) spadły najbardziej we wrześniu w porównaniu do sierpnia. Jednocześnie w sierpniu ich spadek wyniósł odpowiednio 37,6% i 4,2%, a w lipcu - 18,2%. i 1,3%” – czytamy w raporcie.
Również we wrześniu spadły ceny oleju słonecznikowego (-1,6%), chleba i pieczywa (-0,6%), ryb i przetworów rybnych (-0,4%). Ceny makaronów utrzymały się na poziomie sierpnia.
Największy wzrost poziomu cen konsumpcyjnych we wrześniu odnotowano w przypadku jaj. Po spadku trwającym od kwietnia br., we wrześniu ceny jaj kurzych wzrosły o 12,3% w porównaniu do poprzedniego miesiąca. Ceny masła (+1,3%), cukru (+1,2%), mięsa i przetworów mięsnych (+1,1%), mleka i pieczywa (+0,5%), serów i serów miękkich (+0,4%).
Łupenko powiedział, że w sumie we wrześniu średnie ceny konsumpcyjne artykułów spożywczych na rynku ukraińskim spadły o 0,6% w porównaniu z sierpniem, podczas gdy w sierpniu spadek wyniósł 3,9%, a w lipcu - 2,1% w porównaniu do poprzednich miesięcy.
Według szacunków instytutu w nadchodzących miesiącach potencjał do obniżenia cen konsumpcyjnych produktów spożywczych utrzyma się w przypadku niektórych rodzajów zbóż, przetworów owocowo-warzywnych oraz cukru, w związku z kontynuowaniem zbiorów późnych zbóż i rozpoczynającym się sezonem cukrowniczym.
Jak podaje Ukrinform, według Państwowej Służby Statystycznej ceny konsumpcyjne na Ukrainie wzrosły we wrześniu 2023 roku w porównaniu do sierpnia 2023 roku o 0,5%, a od początku roku o 3,0%.