Narodowy Bank Ukrainy wyjaśnił przyczyny spowolnienia inflacji na Ukrainie
Głównymi czynnikami dezinflacji były znaczna podaż żywności, słaby popyt konsumpcyjny oraz umocnienie hrywny.
Jak poinformował Ukrinform, NBU poinformował o tym w comiesięcznym przeglądzie makroekonomicznym i monetarnym.
„Inflacja konsumencka nadal spowalniała (do 24,9% r/r w lutym) przy wystarczającej podaży żywności i paliw, słabszym popycie konsumpcyjnym, efektach deokupacji części obwodu chersońskiego oraz umocnieniu hrywny w kursie gotówkowym” – czytamy w raporcie.
W szczególności dynamika cen zbóż, mąki, oleju i cukru oraz produktów ich przetwórstwa wyhamowała ze względu na ubiegłoroczne zbiory zboża, oleju i buraków cukrowych, które w zupełności wystarczyły na zaspokojenie krajowych potrzeb.
Dodatkowo poprawa sytuacji w sektorze energetycznym wpłynęła na ograniczenie presji inflacyjnej, co pozwoliło przedsiębiorstwom na dostosowanie kosztów, w szczególności energii elektrycznej.
Według szacunków NBU dynamika cen paliw gwałtownie spadła ze względu na wystarczające rezerwy i spadek światowych cen ropy w ujęciu rocznym. Z kolei stabilizacja cen paliw przyczyniła się do obniżenia tempa wzrostu cen usług transportowych, a także do osłabienia presji tej składowej na wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych na skutek efektów wtórnych.
Ponadto wzrost inflacji regulowanej administracyjnie ograniczało także moratorium na podnoszenie taryf na usługi mieszkaniowe i usługi komunalne dla ludności.
Jak informowaliśmy, według szacunków Ministerstwa Gospodarki stopa inflacji na koniec 2023 roku wyniesie 24%.