Ukraina w ubiegłym roku zwiększyła eksport produktów rolnych do UE o 33%

W 2021 r. eksport ukraińskich produktów rolno-spożywczych do krajów Unii Europejskiej w ujęciu pieniężnym wzrósł o 33% w porównaniu do 2020 r. i osiągnął kwotę 8,3 mld USD.

Według Ukrinformu poinformował o tym Ukraiński Klub Agrarnego Biznesu (UKAB).

Zauważa się, że wzrost ten częściowo wynika ze wzrostu kosztów większości kategorii towarów na rynku światowym, a częściowo ze wzrostu ilości ekspotowanych towarów. W tym samym czasie Ukraina wykorzystała 9 kwot na bezcłowy eksport do UE m.in. miodów, zbóż i mąki, skrobi, przetworów skrobiowych, przetworów pomidorowych, soków winogronowych i jabłkowych, jaj, mięsa drobiowego (części), przetworów produktów zbożowych.

„W porównaniu do 2020 r. sytuacja zmieniła się z wykorzystaniem kwot na dostawy cukru i kukurydzy do UE, a raczej z ich niepełnym wykorzystaniem. Jeśli chodzi o cukier, kwota w 2021 r. została wykorzystana w 87% ze względu na braki na krajowym rynku ukraińskim tego typu produktu. Jednocześnie kontyngent kukurydzy został „zamknięty” tylko w 5% ze względu na zwiększony popyt na ten rodzaj zboża w 2021 r. oraz dostępność bardziej atrakcyjnych kanałów eksportowych dla ukraińskich rolników” – powiedziała Swietłana Łytwyn, analityk UKAB.

UKAB zauważa, że ​​na niektóre kwoty istnieje duże zapotrzebowanie i są one wykorzystywane bardzo szybko. W szczególności dotyczy to miodu, którego roczny kontyngent został ponownie zamknięty na początku stycznia 2022 r., podobnie jak w ubiegłym roku. Oprócz miodu według stanu na dzień 18 stycznia 2022 r. w pełni wykorzystany został kontyngent kwartalny na mięso drobiowe (części) oraz jaja kurze.

Jak podawał Ukrinform, według UKAB eksport ukraińskich produktów rolnych do krajów Unii Europejskiej w 2020 roku spadł o 10,8% w porównaniu do 2019 roku. Ukraina wykorzystała 11 kontyngentów na bezcłowy eksport do UE takich grup produktów jak miód, cukier, zboża i mąka, przetworzona skrobia, przetworzone pomidory, sok winogronowy i jabłkowy, jaja, kukurydza, mięso drobiowe, przetwory zbożowe i skrobia.

prs